Ett innovativt läkemedelsföretag med banbrytande patent

Fabrikplanering i Östersund

ÖFK-sponsor ett steg
närmare fabrik i Östersund

15 december 2023 

Än saknas tillverkning men aktier för flera miljoner kronor skänktes för att rädda ÖFK:s elitlicens.

Nu har företaget bakom gåvan tagit ett steg närmare en fabrik i Östersund genom att ta patent på sin version av smärtstillande aspirin.

– Den första produkten blir en våtservett, säger Roar Adelsten, VD för 

AUXESIS PHARMA HOLDING AB (publ).

 

Maria Lindholm Östersunds-Posten

 

Bild: Therése Särnbäck photography

Roar Adelsten, VD för AUXESIS PHARMA HOLDING AB 

Bild: Therése Särnbäck photography

Han och hans partners var i Östersund i samband med den sista hemmamatchen i superettan. Någon match hann de inte se men de blev presenterade inför publiken före avspark som ekonomiskt räddande änglar.

I augusti presenterade ÖFK nyheten att klubben hade fått en donation i form av 110 000 aktier i företaget AUXESIS PHARMA HOLDING AB (publ). Aktierna uppskattades till ett värde av 6 miljoner kronor. Klubben sålde merparten av aktierna och kunde på så sätt öka den pott som krävdes för att rädda ekonomin, enligt uppgift med 4,3 miljoner kronor.

Sedan dess har företaget haft regelbunden kontakt med kommunen. Planerna går ut på att etablera produktion i Östersund.

Men för att börja tillverka läkemedel krävs både patent och godkännande från Läkemedelsverket. Och nu har Auxesis registrerat det förstnämnda.

– Vi har registrerat de verksamma delarna, berättar Roar Adelsten, VD för det nystartade bolaget.

Idén går ut på att stabilisera smärtstillande aspirin som normalt löses i form av en brustablett. I stället vill Auxesis ta fram ett sätt att tillverka den smärtstillande medicinen i produkter som appliceras direkt på huden. Salva har nämnts tidigare men först ut kommer en våtservett att tillverkas, enligt Roar Adelsten.

 

– Man kan tänka sig att man bränner sig på nässlor eller så här års till jul, när man tar ut plåtar ur ugnen och bränner sig. 

Lättare brännskador som solskador tänker vi också på, säger han.

I och med patentregistreringen letar nu bolaget efter en lego-tillverkare som kan tillverka våtservetterna i liten skala, alternativt kan de tas fram i de laboratorium som företaget har tillgång till på Karolinska institutet, enligt Roar Adelsten. 

Nästa steg är att testa dem på människor och ansöka om ett marknadsgodkännande från Läkemedelsverket. 

– Vid nyår ska vi ta beslut om vi ska hyra en befintlig lokal i Östersund eller om vi ska bygga nytt från scratch. Vi har kikat på lokaler och det är höga krav som ställs i och med att det är tillverkning av ett farmaceutiskt preparat. En fördel är förstås att äga lokalen själva, men det är inte bestämt ännu, säger Roar Adelsten.